Opskrifter

Den koreanske madkultur rummer mange herlige smagsoplevelser, som ofte serveres på en indbydende, æstetisk måde i små anretninger. De fermenterede grøntsager sammen med grillet kød og ristet tang giver oplevelsen af umami, hvor det sødlige, krydrede rammer det syrlige, saltede i en kulinarisk balance, som giver fornemmelsen af fysisk velvære og mental sundhed. Lader man sig først rive med, viser der sig uendelige mange måder at kombinere det koreanske med det nordiske og vestlige køkken.

Vi ønsker med opskrifterne at give jer et solidt afsæt i den koreanske smag, og håber den vil give jer inspiration og mod på at afprøve den sammen med jeres venner og familie.

Rigtig god fornøjelse med smagen af Korea!


Mat kimchi (맛김치) – nem lav selv opskrift

  • 1 kinakål
  • 1 lille løg
  • 1-3 fed hvidløg
  • 1 spsk frisk ingefær
  • en halv kinaradise
  • 1-2 gulerødder
  • 3 forårsløg
  • 1 dl groft salt
  • 1-2 spsk chiliflager (gochugaru)
  • 1 dl rismel
  • 1 spsk fiskesauce, finthakket ansjos
  • evt fiske- eller grøntsagsbouillon pulver

  1. Skær kinakålen på langs i to dele og skyl den grundigt i vand og ryst den tør
  2. Gnid salt ind mellem bladene og læg den i poser natten over så saltet optages i kålen
  3. Skyld kålen grundigt i vand og vrid den tør for vand
  4. Hak kålen i passende stykker og kom den i en stor skål, hvor den kan blandes sammen med ingredienserne
  5. Skær alle grøntsagerne i tynde strimler og hak ingefæren og hvidløg fint
  6. Lav melklister med rismel og lad den afkøle (kan udelades)
  7. Bland alle ingredienserne grundigt sammen med kålen (brug hænderne)
  8. Smag evt til med fiske- eller grøntsagsbouillon (NB: indeholder typisk smagsforstærkere)
  9. Lad kimchien fermentere et køligt sted i en syltekrukke med vandlås eller sylteglas, hvor man jævnligt letter på låget for at mindske overtryk.
  10. Kimchien kan spises frisk med det samme og vil udvikle smagen over tid.

Nyd din kimchi som tilbehør til; kød- og vegetarretter, i sandwiches, som pickles i burgeren, på hotdogs, i røræg, med sushi, i supper og …

 

Bulgogi (불고기) med kimchi og tangsnacks til 4-6 personer

  • 800g oksekød fx tyndskåret ribeye eller 800g tyndskåret svine nakkefilet
  • 280 g Bulgogi marinade “beef” eller “pork”
  • Koreansk chilisauce (gochujang)
  • Ristet tangsnacks
  • Kimchi

  1. Marinér kødet med bulgogi marinade (beef eller pork) og lad det stå mindst 30 minutter i køleskab.
  2. Tilsæt grøntsager efter smag og behag fx forårsløg, gulerødder, svampe.
  3. Steg kødet på grillen eller en stegepande
  4. Drys ristede sesamfrø over det stegte kød
  5. Servér med ris, ristet tangsnacks, koreansk chili sauce og kimchi

Tip:
Svøb en mundfuld af alt indholdet i et salatblad eller tørret tangplade og spis det med fingrene.

Kimbap (김밥) med bulgogi til 4-6 personer v/Lotte Ran

  • 250gr hakket oksekød eller 250gr tyndskåret svine nakkefilet
  • 1 dl koreansk bulgogi marinade
  • 4 dl ris (jasmin eller sushi)
  • 1-2 gulerødder
  • 1 agurk
  • 250 gr frisk spinat
  • 3 æg
  • Havsalt
  • 1 syltet kinaradise
  • 1 syltet burrestængel
  • 2 spsk sesamolie (asiatisk mørkristet)
  • 5 sushi tangplader (nori)

  1. Kog risen (husk at skylle risen grundigt inden) i 5,5dl vand og tilsæt efterfølgende sesamolien og 1 tsk havsalt. Lad den afkøle
  2. Marinér kødet med bulgogi marinade mens risen køler (eller dagen før). Brun kødet og lad det simre i ca. 5 min.
  3. Snit og skær gulerødder og agurken i fine lange stænger
  4. Skær den syltede kinaradise og burre stænglen ud i tynde stænger
  5. Rør æggene sammen med lidt vand el. fløde og steg på panden til en æggekage, der skæres i strimler i samme længde som grøntsagerne
  6. Skyl og blanchér den friske spinat på panden. Vendes i sesamolie og salt
  7. Lav din kimbap rulle (se billeder) og pensle den med sesamolie og lad den hvile et par minutter inden den skæres ud. Serveres med gochuchang (fermenteret chili pasta) og kimchi.

Tip:
Istedet for bulgogi marineret hakket oksekød kan man bruge oksepølse

Kimchi Jigae (김치 찌개) til 4-6 personer v/Lotte Ran

  • 500 g kimchi inkl. saucen fra poserne
  • 1l vand
  • 2-3 svine nakkekoteletter
  • 2-3 spsk. gochuchang (koreansk chilipasta)
  • 1 spsk. fiskesauce eller ansjos bouillon pulver
  • 1 spsk. ris sirup eller lys sirup
  • 1 spsk. ristet mørk sesamolie
  • 1 medium str. løg
  • 3 forårsløg
  • 1 pk. silke tofu (blød)
  • Ris (jasmin eller koreanske)

  1. Hæld kimchi i en wok – og tilsæt vand. Kog op.
  2. Skær/klip nakkekotelet i medium tern og tilsæt suppen. Kog op og lad simre i 15 min.
  3. Tilsæt gochuchang og fiskesauce og lad suppen koge videre et par min.
  4. Dernæst, tilsæt ris sirup og sesamolien
  5. Snit løg og 2 stk. forårsløg og kom det i suppen. Lad suppen koge på lav varme i 40 min.
  6. Skær silkeblød tofu ud i tern, og tilsæt suppen 5 min inden servering.
  7. Finsnit sidste forårsløg og brug som pynt på toppen af retten.
  8. Serveres med ris (jasmin ris) eller koreanske ris

Tip:
Tilsæt hvide enoki svampe og servér med frisk kimchi som tilbehør