Opskrifter

Den koreanske madkultur rummer mange herlige smagsoplevelser, som ofte serveres på en indbydende, æstetisk måde i små anretninger. De fermenterede grøntsager sammen med grillet kød og ristet tang giver oplevelsen af umami, hvor det sødlige, krydrede rammer det syrlige, saltede i en kulinarisk balance, som giver fornemmelsen af fysisk velvære og mental sundhed. Lader man sig først rive med, viser der sig uendelige mange måder at kombinere det koreanske med det nordiske og vestlige køkken.

Vi ønsker med opskrifterne at give jer et solidt afsæt i den koreanske smag, og håber den vil give jer inspiration og mod på at afprøve den sammen med jeres venner og familie.

Rigtig god fornøjelse med smagen af Korea!

Bulgogi (불고기) med kimchi og tangsnacks til 4-6 personer

  • 800g oksekød fx tyndskåret ribeye eller 800g tyndskåret svine nakkefilet
  • 280 g Bulgogi marinade “beef” eller “pork”
  • Koreansk chilisauce (gochujang)
  • Ristet tangsnacks
  • Kimchi

  1. Marinér kødet med bulgogi marinade (beef eller pork) og lad det stå mindst 30 minutter i køleskab.
  2. Tilsæt grøntsager efter smag og behag fx forårsløg, gulerødder, svampe.
  3. Steg kødet på grillen eller en stegepande
  4. Drys ristede sesamfrø over det stegte kød
  5. Servér med ris, ristet tangsnacks, koreansk chili sauce og kimchi

Tip:
Svøb en mundfuld af alt indholdet i et salatblad eller tørret tangplade og spis det med fingrene.

Kimbap (김밥) med bulgogi til 4-6 personer v/Lotte Ran

  • 250gr hakket oksekød eller 250gr tyndskåret svine nakkefilet
  • 1 dl koreansk bulgogi marinade
  • 4 dl ris (jasmin eller sushi)
  • 1-2 gulerødder
  • 1 agurk
  • 250 gr frisk spinat
  • 3 æg
  • Havsalt
  • 1 syltet kinaradise
  • 1 syltet burrestængel
  • 2 spsk sesamolie (asiatisk mørkristet)
  • 5 sushi tangplader (nori)

  1. Kog risen (husk at skylle risen grundigt inden) i 5,5dl vand og tilsæt efterfølgende sesamolien og 1 tsk havsalt. Lad den afkøle
  2. Marinér kødet med bulgogi marinade mens risen køler (eller dagen før). Brun kødet og lad det simre i ca. 5 min.
  3. Snit og skær gulerødder og agurken i fine lange stænger
  4. Skær den syltede kinaradise og burre stænglen ud i tynde stænger
  5. Rør æggene sammen med lidt vand el. fløde og steg på panden til en æggekage, der skæres i strimler i samme længde som grøntsagerne
  6. Skyl og blanchér den friske spinat på panden. Vendes i sesamolie og salt
  7. Lav din kimbap rulle (se billeder) og pensle den med sesamolie og lad den hvile et par minutter inden den skæres ud. Serveres med gochuchang (fermenteret chili pasta) og kimchi.

Tip:
Istedet for bulgogi marineret hakket oksekød kan man bruge oksepølse

Kimchi Jigae (김치 찌개) til 4-6 personer v/Lotte Ran

  • 500 g kimchi inkl. saucen fra poserne
  • 1l vand
  • 2-3 svine nakkekoteletter
  • 2-3 spsk. gochuchang (koreansk chilipasta)
  • 1 spsk. fiskesauce eller ansjos bouillon pulver
  • 1 spsk. ris sirup eller lys sirup
  • 1 spsk. ristet mørk sesamolie
  • 1 medium str. løg
  • 3 forårsløg
  • 1 pk. silke tofu (blød)
  • Ris (jasmin eller koreanske)

  1. Hæld kimchi i en wok – og tilsæt vand. Kog op.
  2. Skær/klip nakkekotelet i medium tern og tilsæt suppen. Kog op og lad simre i 15 min.
  3. Tilsæt gochuchang og fiskesauce og lad suppen koge videre et par min.
  4. Dernæst, tilsæt ris sirup og sesamolien
  5. Snit løg og 2 stk. forårsløg og kom det i suppen. Lad suppen koge på lav varme i 40 min.
  6. Skær silkeblød tofu ud i tern, og tilsæt suppen 5 min inden servering.
  7. Finsnit sidste forårsløg og brug som pynt på toppen af retten.
  8. Serveres med ris (jasmin ris) eller koreanske ris

Tip:
Tilsæt hvide enoki svampe og servér med frisk kimchi som tilbehør

Mat kimchi (맛김치) – lav selv nemt kimchi

  • 1 hel kinakål
  • 2 dl salt (koreansk havsalt)
  • 1 l vand
  • 2 spsk chiliflager (gochugaru)
  • 1 spsk fiskesauce eller soya
  • 1-2 spsk sukker
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk frisk ingefær
  • 1 lille løg
  • 100 g kinaradise (julienne skåret)
  • 1 gulerod
  • 3 stk forårsløg

  1. Lav saltlage af halvdelen af saltet og 1 liter vand
  2. Rens kinakålen og skær den i små stykker – lad den ligge i saltlagen til den bliver blød
  3. Hæld saltlagen fra og ælt det resterende salt ind i kålen
  4. Skyl kålen grundigt 2-3 gange i  koldt vand og vrid den tør for vand
  5. Skær kinaradisen, gulerod og forårsløg i tynde strimler
  6. Resten af ingredienserne blendes og blandes sammen med kålen og de skårne grøntsager
  7. Kom kimchien i en lufttæt beholder fx sylteglas  eller tupperware i køleskabet og luk af og til luften ud  –  den er klar til at spise med det samme og vil fermentere og blive bedre efter en uges tid
  8. Spis kimchi som tilbehør til ris eller andre hovedretter.

Tip:
Nyd din kimchi som tilbehør til; kød- og vegetarretter, i sandwiches, som pickles i burgeren, på hotdogs, i røræg, med sushi, i supper og …